Schemat Bernouliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jakub1998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 24 lis 2015, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Schemat Bernouliego

Post autor: jakub1998 »

Na lotnisku w każdej minucie może z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{10^{6}}}\) pojawić się na pasie startowym przedmiot (np. „zgubiona” część samolotu), który z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{1000}}\) spowoduje katastrofę samolotu. Jeśli pas jest kontrolowany raz na godzinę, jakie jest prawdopodobieństwo, że w ciągu roku dojdzie do katastrofy?

Wydaje mi się, że trzeba odjąć od jedynki przypadek, gdzie nie spadnie żaden z przedmiotów przez całą godzinę. Nie wiem natomiast jak interpretować, gdy powiedzmy o pełnych godzinach ktoś kontroluje lotnisko, jest godzina 12:33 a spadły 2 przedmioty, czy jest liczony jako jeden przeszkadzający, czy jako dwa, jakbyście to zinterpetowali?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Schemat Bernouliego

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ p = p_{1}\cdot p_{2}.}\)

Obliczamy parametr \(\displaystyle{ \lambda = n\cdot p.}\)

Stosujemy przybliżenie rozkładem Poissona.
ODPOWIEDZ