Zmienna dyskretna i ciągła

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kasia00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 34 razy

Zmienna dyskretna i ciągła

Post autor: kasia00 »

1 . Podaj przykład z życia wspólnego rozkładu prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(x,y)}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest zmienną dyskretną, a \(\displaystyle{ y}\) ciągłą.
2. Jeśli \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są niezależne i \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ z}\) są niezależne wynika z tego, że \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ z}\) są również niezależne?

Co do pierwszego, wiem że zmienna dyskretna to taka która da się policzyć (np. ilość uczniów obecnych na lekcji), a ciągła przyjmuje dowolną wartość ze zbioru (np. wzrost uczniów) tylko jak to połączyć?

Co do drugiego nie wiem jak się zabrać do tego.
szw1710

Re: Zmienna dyskretna i ciągła

Post autor: szw1710 »

1. (Masa ciała, liczba dzieci)
2. Nie. Np \(\displaystyle{ y=z}\) spełniają założenia.
kasia00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 34 razy

Re: Zmienna dyskretna i ciągła

Post autor: kasia00 »

szw1710 pisze:1. (Masa ciała, liczba dzieci)
2. Nie. Np \(\displaystyle{ y=z}\) spełniają założenia.
Czy 2. da się jakoś wykazać matematycznie?
szw1710

Re: Zmienna dyskretna i ciągła

Post autor: szw1710 »

Jeśli \(\displaystyle{ X,Y}\) są zmiennymi niezależnymi, to niezależne są też \(\displaystyle{ Y,X.}\) A \(\displaystyle{ Y}\) z samą sobą jest zależna w \(\displaystyle{ 100\%}\) (to akurat da się matematycznie wykazać, bo współczynnik korelacji liniowej Pearsona \(\displaystyle{ \text{cor}(Y,Y)=1}\)).
ODPOWIEDZ