Rzucamy dwa razy kostką do gry. Które z opisanych zdarzeń losowych jest najbardziej prawdopodobne?
A. Suma wyrzuconych oczek jest liczbą większą od 4
B. Za pierwszym oraz za drugim razem wyrzucono mniej niż 4 oczka
C. Za pierwszym razem wyrzucono mniejszą liczbę niż za drugim razem
D. Iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą dwucyfrową.
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
Rachunek prawdopodobieństwa
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa
Zacznijmy od konstrukcji modelu probabilistycznego. Co jest nasza przestrzenia probabilistyczna? Z jakimi zmiennymi losowymi mamy do czynienia?-- 22 paź 2017, o 15:49 --Masz zmienną losową \(\displaystyle{ X}\), która przyjmuje wartośći w \(\displaystyle{ \left\{ 1,2...,6\right\} \times \left\{ 1,2...,6\right\}}\). Pierwsza współrzędna opisuje wynik pierwszego rzutu, druga drugiego.
\(\displaystyle{ \PP(X = (a,b) = \frac{1}{36})}\) , gdzie a,b to pewne liczby ze zbuoru wartośći zmiennej X. No to teraz w każdym z podpunktów musisz policzyć ilość różnych wyników rzutów, które Ci pasują do sytuacji z podpunktu i pomnożyć tę liczbę przez \(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\).
\(\displaystyle{ \PP(X = (a,b) = \frac{1}{36})}\) , gdzie a,b to pewne liczby ze zbuoru wartośći zmiennej X. No to teraz w każdym z podpunktów musisz policzyć ilość różnych wyników rzutów, które Ci pasują do sytuacji z podpunktu i pomnożyć tę liczbę przez \(\displaystyle{ \frac{1}{36}}\).