Parzystość na kostce
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Parzystość na kostce
Wykonuje się kolejne rzuty kostką do gry dopóki po serii nieparzystych oczek będzie jedna parzysta. Obliczyć wartość oczekiwaną liczby rzutów.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Parzystość na kostce
\(\displaystyle{ E(X)=1 \cdot \frac{1}{2} +2 \cdot \frac{1}{2^2} +3 \cdot \frac{1}{2^3} +4 \cdot \frac{1}{2^4}+.......\\
E(X)=1+ \frac{1}{2}E(X)\\
E(X)=2}\)
Edit:
\(\displaystyle{ E(X)=1 \cdot \frac{1}{2} +2 \cdot \frac{1}{2^2} +3 \cdot \frac{1}{2^3} +4 \cdot \frac{1}{2^4}+.......\\
E(X)=1 \cdot \frac{1}{2} +(1+1) \cdot \frac{1}{2^2} +(1+2) \cdot \frac{1}{2^3} +(1+3) \cdot \frac{1}{2^4}+.......\\
E(X)= \left( \frac{1}{2} + \frac{1}{2^2} + \frac{1}{2^3} + \frac{1}{2^4}+.......\right) + \frac{1}{2} \left( 1 \cdot \frac{1}{2} +2 \cdot \frac{1}{2^2} +3 \cdot \frac{1}{2^3} +.......\right) \\
E(X)=1+ \frac{1}{2}E(X)\\
E(X)=2}\)
E(X)=1+ \frac{1}{2}E(X)\\
E(X)=2}\)
Edit:
\(\displaystyle{ E(X)=1 \cdot \frac{1}{2} +2 \cdot \frac{1}{2^2} +3 \cdot \frac{1}{2^3} +4 \cdot \frac{1}{2^4}+.......\\
E(X)=1 \cdot \frac{1}{2} +(1+1) \cdot \frac{1}{2^2} +(1+2) \cdot \frac{1}{2^3} +(1+3) \cdot \frac{1}{2^4}+.......\\
E(X)= \left( \frac{1}{2} + \frac{1}{2^2} + \frac{1}{2^3} + \frac{1}{2^4}+.......\right) + \frac{1}{2} \left( 1 \cdot \frac{1}{2} +2 \cdot \frac{1}{2^2} +3 \cdot \frac{1}{2^3} +.......\right) \\
E(X)=1+ \frac{1}{2}E(X)\\
E(X)=2}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, o 08:11 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Parzystość na kostce
A to skąd się wzięło? Proszę o wyjaśnienie.kerajs pisze:\(\displaystyle{ E(X)=1+ \frac{1}{2}E(X)}\)
Edit:
Ale sprytne! Dziękuję Kerajsowi za wyjaśnienie.