Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania:
Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A - wylosujemy co najmniej trzy króle.
Prawdopodobieństwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Prawdopodobieństwo klasyczne
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 4}=...\\
\overline{\overline{A}}={4\choose 3}\cdot {48\choose 1}+{4\choose 4}=...\\
P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=...}\)
POZDRO
\overline{\overline{A}}={4\choose 3}\cdot {48\choose 1}+{4\choose 4}=...\\
P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=...}\)
POZDRO