wartosc oczekiwana i dystrybuanta c*arctan

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mattrenerka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 4 wrz 2017, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 6 razy

wartosc oczekiwana i dystrybuanta c*arctan

Post autor: mattrenerka »

Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ c}\) funkcja jest gęstością prawdopodobieństwa

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} c \cdot \arctan (x) &\mbox{dla }x \in (0,1) \\ 0 &\mbox{dla pozostałych }x \end{cases}}\)

I niestety nie mam pojęcia jak się zabrać za określenie tego parametru
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2017, o 18:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wartosc oczekiwana i dystrybuanta c*arctan

Post autor: Premislav »

Gęstość musi być nieujemna i całkować się do \(\displaystyle{ 1}\), czyli rozwiązujesz równanie
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} c \arctan x \,\dd x=1}\),
przy czym chcesz aby było \(\displaystyle{ c\arctan x>0}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,1)}\) (a więc musi być \(\displaystyle{ c>0}\)).
Warto więc policzyć całkę
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\arctan x \,\dd x}\)
Można to zrobić przez części:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \arctan x \,\dd x= \int_{}^{} (x)'\arctan x \,\dd x=x\arctan x-\ldots}\)
ODPOWIEDZ