prawdpodobieństwo klasyczne - winda

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
na07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 17 razy

prawdpodobieństwo klasyczne - winda

Post autor: na07 »

Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) każda osoba wysiądzie na innym piętrze
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze.

-- 15 września 2017, 10:53 --

do a) wyszło mi moc zbioru \(\displaystyle{ A = C^{4} _{6}=15}\)
nie wiem jak policzyć ilość wszystkich możliwości
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 11:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: prawdpodobieństwo klasyczne - winda

Post autor: kerajs »

a)
\(\displaystyle{ P= \frac{6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}{6^4}}\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{6 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1}{6^4}}\)
ODPOWIEDZ