Rzuty wolne w koszykówce

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: poetaopole »

Michał trenuje koszykówkę. Średnio trafia do kosza z linii rzutów wolnych 8 razy na 10 rzutów. Sędzia podyktował 3 rzuty wolne w wykonaniu Michała. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Michał trafi do kosza co najmniej 2 razy.
ZROBIŁEM TO TAK:
Michał ma trafić do kosza co najmniej 2 razy, więc trafia 2 razy lub trafia 3 razy.
Trafia 2 razy (1 raz nie trafia): \(\displaystyle{ \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}=0,128}\).
Trafia 3 razy: \(\displaystyle{ \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,512}\).
Sumując, otrzymuję: \(\displaystyle{ 0,64}\).
Niestety, w odpowiedziach podano: \(\displaystyle{ 0,896}\) (PAZDRO).
GDZIE ROBIĘ BŁĄD?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 12:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: kerajs »

poetaopole pisze: Trafia 2 razy (1 raz nie trafia): \(\displaystyle{ \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}=0,128}\).
Trafia 3 razy: \(\displaystyle{ \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}=0,512}\).
Sumując, otrzymuję: 0,64.
Niestety, w odpowiedziach podano: 0.896 (PAZDRO).
GDZIE ROBIĘ BŁĄD?
Trafia 2 razy (1 raz nie trafia): \(\displaystyle{ \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10}
+\frac{8}{10} \cdot \frac{2}{10} \cdot \frac{8}{10}+\frac{2}{10} \cdot \frac{8}{10} \cdot \frac{8}{10}= {3 \choose 2}\left( \frac{8}{10} \right)^2 \left( \frac{2}{10}\right)^1 =3 \cdot 0,128}\)
.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: poetaopole »

To ma coś wspólnego ze schematem Bernoulliego?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: kerajs »

Tak, gdyż schemat Bernoulliego uwzględnia wszystkie permutacje (przestawienia) ilości sukcesów i porażek.
T-trafienie, P-pudło
Ty policzyłeś tylko sytuację T,T,P, a pominąłeś TPT i PTT. Przy trzech rzutach to łatwo wyliczyć, ale przy 3 pudłach na 10 rzutów ciut mniej łatwo i wtedy lepiej zastosować wzorek nazywany schematem Bernoulliego.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Rzuty wolne w koszykówce

Post autor: poetaopole »

Dziękuję
ODPOWIEDZ