Elementy, z których będzie złożony system charakteryzują się prawdopodobieństwem poprawnej pracy do danej chwili 98%. Jakie będzie ryzyko uszkodzenia systemu złożonego z 10 takich elementów , gdy system będzie posiadał strukturę niezawodności:
a) szeregową
b) równoległą
Prawdopodobieństwo poprawnej pracy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 sty 2017, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Prawdopodobieństwo poprawnej pracy
a)
Uszkodzenie jednego z elementów doprowadzi do uszkodzenia systemu,
\(\displaystyle{ A}\) - Prawdopodobieństwo że wszystkie elementy będą działać poprawnie
Prawdopodobieństwo uszkodzenia = \(\displaystyle{ 1-P \left( A \right) = 1 - \left( \frac{98}{100} \right) ^{10}}\)
b)
Żeby system przestał działać muszą uszkodzić się wszystkie elementy,
\(\displaystyle{ A}\) - urządzenie ulegnie awarii
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = \left( \frac{2}{100} \right) ^{10}}\)
Uszkodzenie jednego z elementów doprowadzi do uszkodzenia systemu,
\(\displaystyle{ A}\) - Prawdopodobieństwo że wszystkie elementy będą działać poprawnie
Prawdopodobieństwo uszkodzenia = \(\displaystyle{ 1-P \left( A \right) = 1 - \left( \frac{98}{100} \right) ^{10}}\)
b)
Żeby system przestał działać muszą uszkodzić się wszystkie elementy,
\(\displaystyle{ A}\) - urządzenie ulegnie awarii
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = \left( \frac{2}{100} \right) ^{10}}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2017, o 15:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.