Prawdopodobieństwo uzyskania samolotu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szawlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 21 gru 2010, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo uzyskania samolotu

Post autor: szawlo »

W pewnym mieście są trzy lotniska A1, A2, A3 posiadające samoloty sanitarne. Prawdopodobieństwo, że jest do dyspozycji samolot A1 wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\), A2 − \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\), A3 − \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\). Prawdopodobieństwo otrzymania połączenia telefonicznego z lotniskiem A1 − \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\), A2 − \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\), A3 − \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\). Uzyskano samolot sanitarny po pierwszym wezwaniu telefonicznym. Z którego lotniska najprawdopodobniej przybył samolot?

Mam takie o to zadanie. Uzywam tutaj wzoru na prawdopodobienstwo warunkowe. Za zdarzenie A podstawiam uzyskanie wozu a za zdarzenie B dodzwonienie sie. Po podstawieniu jednak wychodzi przykladowo cos takiego \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{ \frac{1}{5} \cdot \frac{3}{5} }{ \frac{3}{5} }}\), czyli prawdopodobienstwo polaczenia telefonicznego skraca się. Tak powinno byc czy gdzies popelniam bląd?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2017, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Prawdopodobieństwo uzyskania samolotu

Post autor: janusz47 »

Zbuduj model wezwania samolotu sanitarnego z lotnisk i oblicz szukane prawdopodobieństwo wzorem Pastora Thomasa Bayes'a.
ODPOWIEDZ