Witajcie. Mam problem z pewnym zadaniem.
* Stwierdzono że iloraz inteligencji jest cechą o rozkładzie normalnym o wartości średniej 110 i odchyleniu standardowym 15. 1% populacji uważa się za nieprzeciętnie uzdolnionych.
a) Jaki jest minimalny iloraz inteligencji nieprzeciętnie uzdolnionej osoby?
b) Ile procent populacji ma poziom inteligencji wyższy niż 120?
Więc ja to widzę tak: skoro średnia m=110 z odchyleniem standardowym 15 to minimalny iloraz inteligencji nieprzeciętnie uzdolnionej osoby to było by 126 ?
Nie bardzo wiem, jak zabrać się za podpunkt b.
Dziękuje za pomoc.
Rozkład normalny.
Re: Rozkład normalny.
a) Nie. Musimy znaleźć przedział wokół średniej tak, aby w nim pole pod krzywą Gaussa miało wartość \(\displaystyle{ 0.01}\).
W obu podpunktach pomoże mój wykład. 291136.htm
Odp. a) \(\displaystyle{ 109.85}\), b) \(\displaystyle{ 0.2514=25.14\%}\).
W obu podpunktach pomoże mój wykład. 291136.htm
Odp. a) \(\displaystyle{ 109.85}\), b) \(\displaystyle{ 0.2514=25.14\%}\).
Rozkład normalny.
Dziękuje za odpowiedź. Znam wzory, wydaje mi się, że problemem jest podana informacja, że "1% populacji uważa się...". Nie bardzo wiem jak zinterpretować tę informację i zastosować.
Jako X przyjmuję - iloraz nieprzeciętnie uzdolnionej osoby.
m=110 ; ∂=15
\(\displaystyle{ Z= \frac{x-110}{ \partial }}\)
I nie wiem co dalej.
Jako X przyjmuję - iloraz nieprzeciętnie uzdolnionej osoby.
m=110 ; ∂=15
\(\displaystyle{ Z= \frac{x-110}{ \partial }}\)
I nie wiem co dalej.
Re: Rozkład normalny.
Źle rozwiązałem zadanie o nieprzeciętnych. Skupiłem się wokół średniej a to zupełnie nie to.
Niech \(\displaystyle{ x_0}\) będzie tą granicą. Mamy dane \(\displaystyle{ P(X>x_0)=0.01}\). Standaryzuj itp.
Odp. \(\displaystyle{ x_0=134,95}\).
Niech \(\displaystyle{ x_0}\) będzie tą granicą. Mamy dane \(\displaystyle{ P(X>x_0)=0.01}\). Standaryzuj itp.
Odp. \(\displaystyle{ x_0=134,95}\).