Ruch Browna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pavel232
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 21 cze 2014, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

Ruch Browna

Post autor: pavel232 »

Mam takie zadanie. Niech \(\displaystyle{ \left\{ B _{t} \right\} _{t \ge 0}}\) będzie ruchem Browna. Wyznaczyć stałe \(\displaystyle{ a, b, c}\) takie, że \(\displaystyle{ X _{t}= \int_{0}^{t}\left( a+ \frac{bu}{t}+ \frac{cu ^{2} }{t ^{2} } \right)dB _{u}}\) jest także Ruchem Browna.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Ruch Browna

Post autor: Wasilewski »

Wystarczy, żeby nawias skośny procesu \(\displaystyle{ X_t}\) był równy \(\displaystyle{ t}\), a ten można łatwo wyznaczyć ze wzoru Ito.
ODPOWIEDZ