Znaleźć rozkład ilorazu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Znaleźć rozkład ilorazu

Post autor: Benny01 »

Wyznaczyć gęstość rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ U=\frac{X}{X+Y}}\), gdy \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładach wykładniczych \(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\).


\(\displaystyle{ P(U le u)=P(frac{X}{X+Y} le u)=P(X le uX+uY)=P(X le frac{u}{1-u}Y, u in [0,1))+P(X ge frac{u}{1-u}Y, u in (1,+ infty ))}\)
Jak teraz to całkować?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Znaleźć rozkład ilorazu

Post autor: Premislav »

To już było:
423445.htm

A tutaj masz też dla szczególnego przypadku \(\displaystyle{ lambda=1}\), idei rozumowania to tak bardzo nie zmienia:
393613.htm
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Znaleźć rozkład ilorazu

Post autor: Benny01 »

Ok, dzięki. Widzę, że w moim trzeba drugą cześć wyrzucić i będzie ok.
ODPOWIEDZ