Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej dwóch.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
s147698
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 17 lip 2017, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 18 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej dwóch.

Post autor: s147698 »

Rzucamy sześcioma kostkami do gry. Jaki jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciliśmy co najmniej dwie „szóstki”?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej dw

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P=1-\left[ {6 \choose 0} \left( \frac{5}{6} \right) ^6 + {6 \choose 1} \left( \frac{1}{6} \right)^1 \left( \frac{5}{6} \right)^5\right]}\)
ODPOWIEDZ