Znaleźć rozkład

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Znaleźć rozkład

Post autor: Benny01 »

Niech \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładach wykładniczych z wartością oczekiwaną równą jeden i niech \(\displaystyle{ U=2X+Y}\), \(\displaystyle{ V=X-Y}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(U \in (0,6) \wedge V \in (0,6))}\).
Chciałem znaleźć rozkład \(\displaystyle{ (U,V)}\), ale coś nie idzie.

\(\displaystyle{ P(U<u, V<v)=P(2X+Y<u, X-Y<v)=P(Y<u-2X,X<Y+v)}\) i mam problem, bo nie wiem w jakich granicach liczyć całkę.
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Znaleźć rozkład

Post autor: Pakro »

Miałeś tzn. twierdzenie o dyfeomorfizmie? Można zastosować je do tego zadania
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Znaleźć rozkład

Post autor: Benny01 »

Właśnie widziałem rozwiązanie korzystające z tego twierdzenia, ale jak przeglądałem notatki z wykładu to nie mogłem tego znaleźć, więc przypuszczam, że tego nie miałem.
ODPOWIEDZ