Znaleźć gęstość
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Znaleźć gęstość
Przez punkt \(\displaystyle{ (0,l)}\) poprowadzono prostą w losowo wybranym kierunku. Znaleźć gęstość rozkładu odciętej punktu przecięcia tej prostej z osią \(\displaystyle{ OX}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Znaleźć gęstość
Wskazówka: w kartezjańskim układzie współrzędnych współczynnik kierunkowy prostej, która nie jest prostopadła do osi \(\displaystyle{ OX}\) jest równy tangensowi kąta nachylenia tej prostej do osi \(\displaystyle{ OX}\).
Ten kąt to będzie zmienna losowa o rozkładzie jednostajnym na pewnym odcinku (jakim?), no i dalej mając równanie prostej wylicz odciętą jej punktu przecięcia z osią \(\displaystyle{ OX}\), i dostajesz zmienną losową (tę odciętą) będącą funkcją tego kąta nachylenia. Pewnie najprościej znaleźć jej dystrybuantę, jeżeli ktoś nie pamięta gotowych wzorków na gęstość funkcji od zmiennej losowej (ja nie pamiętam).
Ten kąt to będzie zmienna losowa o rozkładzie jednostajnym na pewnym odcinku (jakim?), no i dalej mając równanie prostej wylicz odciętą jej punktu przecięcia z osią \(\displaystyle{ OX}\), i dostajesz zmienną losową (tę odciętą) będącą funkcją tego kąta nachylenia. Pewnie najprościej znaleźć jej dystrybuantę, jeżeli ktoś nie pamięta gotowych wzorków na gęstość funkcji od zmiennej losowej (ja nie pamiętam).
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Znaleźć gęstość
\(\displaystyle{ x= \begin{cases} \frac{-l}{\tg \alpha } \ dla \ \alpha \in (0,\frac{ \pi }{2}) \\ \frac{l}{\tg \alpha } \ dla \ \alpha \in (\frac{ \pi }{2}, \pi ) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} \alpha \in (0,\frac{ \pi }{2}) \ \ P(X<x)=P(\frac{-l}{\tg \alpha }<x)=1-P( \alpha < \arctg \frac{-l}{x})=1-\arctg \frac{-l}{x} \cdot \frac{2}{\pi}\\ \alpha \in (\frac{ \pi }{2}, \pi ) \ \ P(X<x)=P(\frac{l}{\tg \alpha }<x)=\arctg \frac{l}{x} \cdot \frac{2}{\pi} \end{cases}}\)
Czy tak jest ok?
-- 10 sie 2017, o 21:39 --
Poszukałem trochę i znalazłem. To wyżej jest źle, \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Cauchy'ego.
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} \alpha \in (0,\frac{ \pi }{2}) \ \ P(X<x)=P(\frac{-l}{\tg \alpha }<x)=1-P( \alpha < \arctg \frac{-l}{x})=1-\arctg \frac{-l}{x} \cdot \frac{2}{\pi}\\ \alpha \in (\frac{ \pi }{2}, \pi ) \ \ P(X<x)=P(\frac{l}{\tg \alpha }<x)=\arctg \frac{l}{x} \cdot \frac{2}{\pi} \end{cases}}\)
Czy tak jest ok?
-- 10 sie 2017, o 21:39 --
Poszukałem trochę i znalazłem. To wyżej jest źle, \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Cauchy'ego.