Rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BB8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 sty 2016, o 18:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Rozkład Poissona

Post autor: BB8 »

a) Pokazać, że jeżeli niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{1}}\) i \(\displaystyle{ X_{2}}\) mają rozkłady Poissona \(\displaystyle{ P(\lambda_{1}) i P(\lambda_{2})}\) to \(\displaystyle{ X_{1} + X_{2} ~P( \lambda _{1} + \lambda_{2})}\)
b)Wykorzystując tezę z poprzedniego podpunktu i CTG udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }e ^{-n} \sum_{k=0}^{n} \frac{ n^{k} }{k!}= \frac{1}{2}}\)

o ile pierwszy podpunkt rozumiem, to jak rozwiązać ten drugi?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Rozkład Poissona

Post autor: Janusz Tracz »

Ja się za bardzo na tym nie znam ale to powinno Cię zainteresować.

... stribution

... ect=1&lq=1
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Re: Rozkład Poissona

Post autor: NogaWeza »

Kiedyś stalkowałem Premislava i pamiętam, że zmagał się z taką granicą.
394964.htm
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło, ale chłopak pozamiatał tam w czterech linijkach, więc jest szansa, że Cię to zainteresuje
ODPOWIEDZ