W urnie znajdują się kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy z niej bez zwracania dwie kule.
Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych równe jest 1/2. Oblicz, ile
kul znajduje się w koszyku.
Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylos..
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylos..
Model jednoczesnego losowania bez zwracania dwóch kul z koszyka, w którym znajduje się \(\displaystyle{ n\in N_{6} ( n\geq 6)}\) kul.
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie "wylosowano dwie kule białe"
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{n-6 \choose 2}\cdot {6\choose 0}}{{n\choose 2}} = \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{(n-6)(n- 7)}{1\cdot 2 } \cdot 1}{\frac{(n(n-1)}{\cdot 1\cdot 2}} =\frac{1}{2}}\)
Proszę rozwiązać równanie w zbiorze liczb naturalnych nie mniejszych od 6.
Odpowiedź \(\displaystyle{ n = 21.}\)
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie "wylosowano dwie kule białe"
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{n-6 \choose 2}\cdot {6\choose 0}}{{n\choose 2}} = \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{(n-6)(n- 7)}{1\cdot 2 } \cdot 1}{\frac{(n(n-1)}{\cdot 1\cdot 2}} =\frac{1}{2}}\)
Proszę rozwiązać równanie w zbiorze liczb naturalnych nie mniejszych od 6.
Odpowiedź \(\displaystyle{ n = 21.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 17 lip 2017, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 18 razy
Losujemy dwie kule z urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylos..
Nie rozumiem tylko skąd się wzięło \(\displaystyle{ {6\choose 0}}\). Mógłbyś wyjaśnić?janusz47 pisze:Model jednoczesnego losowania bez zwracania dwóch kul z koszyka, w którym znajduje się \(\displaystyle{ n\in N_{6} ( n\geq 6)}\) kul.
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie "wylosowano dwie kule białe"
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{n-6 \choose 2}\cdot {6\choose 0}}{{n\choose 2}} = \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{(n-6)(n- 7)}{1\cdot 2 } \cdot 1}{\frac{(n(n-1)}{\cdot 1\cdot 2}} =\frac{1}{2}}\)
Proszę rozwiązać równanie w zbiorze liczb naturalnych nie mniejszych od 6.
Odpowiedź \(\displaystyle{ n = 21.}\)
Ostatnio zmieniony 2 sie 2017, o 02:11 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach