Dwoje ludzi wykonuje po n rzutów symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
oboje otrzymają tyle samo orłów?
Odpowiedzią jest: \(\displaystyle{ \frac {1}{2^{2n}} \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}^2}\)
Nie wiem jak rozpatrywać to zadanie. Z tego co widzę to \(\displaystyle{ \left|\Omega \right|=2^{2n}}\) czyli wariacja ale nie do końca rozumiem jak policzyć ilość zdarzeń, gdzie mają po tyle samo orłów.
Pomożecie?
Rzuty monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 36 razy
Re: Rzuty monetą
Miałeś na zajęciach funkcje tworzące momenty?
Jeśli nie to można to zrobić w sposób następujący:
\(\displaystyle{ X_1,X_2}\) - niezależne zmienne losowe o rozkładzie dwumianowym z parametrami \(\displaystyle{ n, \frac{1}{2}}\) .
Wyznaczyc rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X_1-X_2}\), a następnie wyliczyć\(\displaystyle{ P( X_1-X_2=0)}\).
Jeśli nie to można to zrobić w sposób następujący:
\(\displaystyle{ X_1,X_2}\) - niezależne zmienne losowe o rozkładzie dwumianowym z parametrami \(\displaystyle{ n, \frac{1}{2}}\) .
Wyznaczyc rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X_1-X_2}\), a następnie wyliczyć\(\displaystyle{ P( X_1-X_2=0)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Rzuty monetą
Brrrr...
Narysuję rozwiązanie dla \(\displaystyle{ n=3}\). Mam nadzieję, że taka wskazówka wystarczy
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
&(000)&(001)&(010)&(100)&(011)&(101)&(110)&(111)\\
(000)&x&&&&&&&\\
(001)&&x&x&x&&&&\\
(010)&&x&x&x&&&&\\
(100)&&x&x&x&&&&\\
(011)&&&&&x&x&x&\\
(101)&&&&&x&x&x&\\
(110)&&&&&x&x&x&\\
(111)&&&&&&&&x\\
\end{tabular}}\)
Narysuję rozwiązanie dla \(\displaystyle{ n=3}\). Mam nadzieję, że taka wskazówka wystarczy
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
&(000)&(001)&(010)&(100)&(011)&(101)&(110)&(111)\\
(000)&x&&&&&&&\\
(001)&&x&x&x&&&&\\
(010)&&x&x&x&&&&\\
(100)&&x&x&x&&&&\\
(011)&&&&&x&x&x&\\
(101)&&&&&x&x&x&\\
(110)&&&&&x&x&x&\\
(111)&&&&&&&&x\\
\end{tabular}}\)