Dzień dobry,
Zmagam się z zadaniem na obliczenie prawdopodobnieństwa dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) mającej rozkład naturalny - \(\displaystyle{ N(1, 2.5)}\).
Należy obliczyć \(\displaystyle{ P(\ln \sqrt{ x^{2} +1 } >3)}\) i tutaj pojawia się mój problem: Po wyciągnięciu z równania \(\displaystyle{ X}\) wychodzi mi: \(\displaystyle{ X> \sqrt{ e^{6} -1}}\) oraz \(\displaystyle{ X< -\sqrt{ e^{6} -1}}\), a po standaryzacji dystrybuanta wynosi więcej od \(\displaystyle{ 0}\).
Nie znalazłam niestety żadnego zadania w którym \(\displaystyle{ X}\) były podany w formie równania, więc bardzo proszę o pomoc.
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 cze 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, o 14:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
\(\displaystyle{ 1- P( -\sqrt{e^6 -1}\leq X \leq \sqrt{e^6 -1}) =1 - P \left(\frac{-\sqrt{e^6-1}-1}{2,5} \leq Z \leq \frac{\sqrt{e^6 - 1}-1}{2,5}\right) =1 -\phi(7.624251)+ \phi(-8.424251)=1- \phi(7.624251)+1 - \phi(-8.424251) = 2 -\phi(7.624211)- \phi(8.424251) \approx 0 .}\)
Program R
Program R
Kod: Zaznacz cały
P = 2 - pnorm(7.624211) - pnorm(8.424251)
> P
[1] 1.24345e-14
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 cze 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Dziękuję za odpowiedź. Na jakiej podstawie wyznaczamy dystrubuantę z liczb większych od 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Na podstawie własności dystrybuanty
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}\phi(x) = 1.}\)
Praktycznie przyjmuje się dla dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ \phi(4,9)\approx 0}\)
Większą dokładność można uzyskać z wykorzystania programów komputerowych na przykład programu R.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to +\infty}\phi(x) = 1.}\)
Praktycznie przyjmuje się dla dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ \phi(4,9)\approx 0}\)
Większą dokładność można uzyskać z wykorzystania programów komputerowych na przykład programu R.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: obecnie Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 45 razy
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Podstawiając do wzoru lub korzystając z tablic. Dystrybuanta jest określona na całym \(\displaystyle{ R}\).-- 28 cze 2017, o 15:48 --Abbadon1407 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Na jakiej podstawie wyznaczamy dystrubuantę z liczb większych od 1?
Raczej \(\displaystyle{ \phi(4,9)\approx 1}\)janusz47 pisze: Praktycznie przyjmuje się dla dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego
\(\displaystyle{ \phi(4,9)\approx 0}\)