Ciezar pojedynczego 18-latka ma rozklad normalny N(70 kg, 9 kf).
Zwazono 900 18-latkow.
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze uzyskana srednia waga znajduje sie w przedziale:
a). 69-71 kg
b). 69,5-70,5 kg
c). 69,9-70,1 kg
d). jakie jest prawdopodobienstwo, ze roznica ciezaru dwoch losowo wybranych 18-latkow jest wieksza niz 16 kg?
Zwazono 900 osob, w jakim przedziale srednia waga
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zwazono 900 osob, w jakim przedziale srednia waga
a), b), c)
\(\displaystyle{ X_i \sim \mathcal{N}(70,9) \\
\frac{\sum_{i=1}^{900}X_i}{900} \sim \mathcal{N}(70,9) \\
P(a \leqslant X_i \leqslant b)=P(a}\)
d)
\(\displaystyle{ X_i-X_j \sim \mathcal{N}(0,18) \\ P(|X_i-X_j|>16)=1-P(|X_i-X_j| \leqslant 16)=1-P(-16 < X_i-X_j < 16)=1-P(-\frac{16}{\sqrt{18}} < \frac{X_i-X_j}{\sqrt{18}} < \frac{16}{\sqrt{18}})=\\=1-\Phi(-\frac{16}{\sqrt{18}})+\Phi(\frac{16}{\sqrt{18}})}\)
\(\displaystyle{ X_i \sim \mathcal{N}(70,9) \\
\frac{\sum_{i=1}^{900}X_i}{900} \sim \mathcal{N}(70,9) \\
P(a \leqslant X_i \leqslant b)=P(a}\)
d)
\(\displaystyle{ X_i-X_j \sim \mathcal{N}(0,18) \\ P(|X_i-X_j|>16)=1-P(|X_i-X_j| \leqslant 16)=1-P(-16 < X_i-X_j < 16)=1-P(-\frac{16}{\sqrt{18}} < \frac{X_i-X_j}{\sqrt{18}} < \frac{16}{\sqrt{18}})=\\=1-\Phi(-\frac{16}{\sqrt{18}})+\Phi(\frac{16}{\sqrt{18}})}\)