wartość oczekiwana liczby kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aga285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

wartość oczekiwana liczby kul

Post autor: aga285 »

W urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe. Losujemy kolejno bez zwracania po jednej kuli, aż do wylosowania czarnej. Wyznaczyć wartość oczekiwaną liczby wylosowanych białych kul.

Policzyłam tylko tyle, bo nie wiem, jak można inaczej ruszyć to zadanie.

\(\displaystyle{ X _{i}}\)- liczba losowań do uzyskania czarnej kuli
\(\displaystyle{ P(X _{1}=1 )= \frac{6}{10}}\),

\(\displaystyle{ P(X _{2}=2 )= \frac{4}{10} \frac{6}{9}= \frac{4}{15}}\)

\(\displaystyle{ P(X _{3}=3 )= \frac{4}{10} \frac{3}{9} \frac{6}{8} = \frac{1}{10}}\)
analogicznie:
\(\displaystyle{ P(X _{4}=4 )= \frac{1}{35}}\)

\(\displaystyle{ P(X _{5}=5 )= \frac{1}{210}}\)

\(\displaystyle{ X= \sum_{i=1}^{5}X _{i}}\)
\(\displaystyle{ \mathbf{E}(X)= \frac{11}{7}}\)- wartość oczekiwana liczby losowań, by otrzymać kulę czarną. da się to jakoś wykorzystać, czy to zupełnie niepotrzebne?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

wartość oczekiwana liczby kul

Post autor: kerajs »

aga285 pisze: Wyznaczyć wartość oczekiwaną liczby wylosowanych białych kul.
Dlaczego nie liczysz tak:
\(\displaystyle{ X}\)- liczba białych kul aż do uzyskania czarnej kuli

\(\displaystyle{ P(X =0 )= \frac{6}{10}}\),

\(\displaystyle{ P(X =1 )= \frac{4}{15}}\)

\(\displaystyle{ P(X =2 )= \frac{1}{10}}\)

\(\displaystyle{ P(X =3 )= \frac{1}{35}}\)

\(\displaystyle{ P(X =4 )= \frac{1}{210}}\)
aga285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

Re: wartość oczekiwana liczby kul

Post autor: aga285 »

w sumie to było proste w takim razie. dzięki
ODPOWIEDZ