dowód centralnego twierdzenia granicznego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gabi2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 lut 2016, o 14:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

dowód centralnego twierdzenia granicznego

Post autor: gabi2016 »

Witam potrzebuje pomocy.
Potrzebuje dowodu twierdzenia Moivre'a-Laplace'a dotyczącego centralnego twierdzenia granicznego.
\(\displaystyle{ P( \frac{S_n-np}{ \sqrt{npq} }<x) \rightarrow \frac{1}{ \sqrt{2 \pi} } \int\limits_{\infty}^{x}e^{-\frac{t^2}{2}}}\) gdzie \(\displaystyle{ S_n=X_1+\dots+X_n}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: dowód centralnego twierdzenia granicznego

Post autor: Premislav »

Polecam twierdzenie Lindeberga-Levy'ego (trzeba sprawdzić jego założenia).
Dowód tego twierdzenia jest np. w książce Jakubowskiego i Sztencla "Wstęp do teorii prawdopodobieństwa" - w rozdziale 10.
oraz w książce Billingsleya "Prawdopodobieństwo i miara",
którą możesz znaleźć w PDF (po angielsku, Probability and Measure) - w rozdziale Convergence of Distributions (jednak uważam, że ta książka jest dosyć trudna, choć bardzo wartościowa).
ODPOWIEDZ