Kurierzy A, B i C transportują na dużą odległość paczki do pewnej firmy. Prawdopodobieństwo, że paczki od poszczególnych kurierów trafią do adresatów wynoszą kolejno: 0,7; 0,85 i 0,9. Pierwszy kurier dostarcza jedną paczkę, natomiast pozostali po dwie. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) paczka od kuriera pierwszego trafi do firmy
b) żadnemu z kurierów nie uda się dostarczyć paczki.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Prześladuje mnie ten Bayes
Dostarczenie paczki
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dostarczenie paczki
\(\displaystyle{ P(A)= 0,7, \ \ P(B)= 0,85, \ \ P(C)= 0,9.}\)
\(\displaystyle{ P(D|A) =0,2, \ \ P(D|B) = P(D|C) =0,4.}\)
a)
Wzór Pastora Thomasa Bayesa
\(\displaystyle{ P(A|D) = \frac{P(A \cap D)}{P(D)}= \frac{P(A)P(D|A)}{ P(A)P(D|A)+P(B)P(D|B)+P(C)P(D|C)}.}\)
b)
\(\displaystyle{ P(\overline{D}) = 1 - P(D).}\)
\(\displaystyle{ P(D|A) =0,2, \ \ P(D|B) = P(D|C) =0,4.}\)
a)
Wzór Pastora Thomasa Bayesa
\(\displaystyle{ P(A|D) = \frac{P(A \cap D)}{P(D)}= \frac{P(A)P(D|A)}{ P(A)P(D|A)+P(B)P(D|B)+P(C)P(D|C)}.}\)
b)
\(\displaystyle{ P(\overline{D}) = 1 - P(D).}\)