Witam, jestem na etapie rozwiązywania takiego zadania:
Z talii 52 kart wybieramy 4. Jakie jest prawdopodobieństwo, że są wśród nich co najmniej 3 karty tego samego koloru, jeśli wiemy że nie wyciągnęliśmy karo?
Od czego rozpocząć?
Prawdopodobieństwo warunkowe
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe
A- wylosowanie co najmniej 3 kart tego samego koloru,
B- nie wyciągnęliśmy karo
\(\displaystyle{ P(A\bigg| B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ {3 \choose 1} {13 \choose 4}+ \frac{3!}{1!} {13 \choose 3}{13 \choose 1} }{ {39 \choose 4} }}\)
B- nie wyciągnęliśmy karo
\(\displaystyle{ P(A\bigg| B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ {3 \choose 1} {13 \choose 4}+ \frac{3!}{1!} {13 \choose 3}{13 \choose 1} }{ {39 \choose 4} }}\)