Urna z monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kunka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 cze 2014, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: JG
Podziękował: 7 razy

Urna z monetami

Post autor: Kunka »

Witam, jestem na etapie rozwiązywania takiego zadania:

Mamy trzy urny z monetami. Prawdopodobieństwo wyciągnięcia prawidłowej monety z pierwszej urny
wynosi 0,9, z drugiej 0,8 a z trzeciej 0,7.
Losowo wybieramy urnę i losowo wyciągamy z niej dwie monety. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wybrane monety będą prawidłowe?

Od czego rozpocząć?

Czy korzystając z prawdopodobieństwa całkowitego?
\(\displaystyle{ 0,9 * 0,9 * \frac{1}{3} * 0,8 * 0,8 * \frac{1}{3} * 0,7 * 0,7 * \frac{1}{3}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Urna z monetami

Post autor: kerajs »

Czy korzystając z prawdopodobieństwa całkowitego?
Tak, ale:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{3} \cdot 0,9 \cdot 0,9 + \frac{1}{3} \cdot 0,8 \cdot 0,8 + \frac{1}{3} \cdot 0,7 \cdot 0,7}\)
ODPOWIEDZ