EY = -4X + 2. Wyznacz EY, DY

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dekolor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 cze 2017, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

EY = -4X + 2. Wyznacz EY, DY

Post autor: Dekolor »

Witam.
Mam problem ze zrozumieniem zadań z rachunku prawdopodobieństwa przy podstawianiu zmiennych losowych. Proszę o czytelne przedstawienie rozwiązania. X jest zmienną losową o dystrybuancie
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0 dla x<0 \\ 0,1x - 0,1 dla x \in \left[ 10;20\right] \\ 1 dla x >20 \end{cases}}\)
Obliczyć

a) \(\displaystyle{ EX, D^{2}X.}\)
b) \(\displaystyle{ Y = -2X +4, EY, D^{2}Y}\)
c) \(\displaystyle{ Z = X^{3} , EZ}\)

Nie rozumiem gdzie dokładnie mam dokonać tego podstawienia. Najpierw wyliczyć funkcje gęstości \(\displaystyle{ f(x)}\) i dokonać podstawienia ?Będę wdzięczny za odpowiedź
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Re: EY = -4X + 2. Wyznacz EY, DY

Post autor: Igor V »

Nie wiem co to znaczy wg Ciebie zrobić podstawienie tutaj. Możesz policzyć najpierw gęstość a potem z definicji wartości oczekiwanej zmiennej losowej ciągłej.W podpunkcie b) możesz z kolei skorzystać z podpunktu a) oraz własności wartości oczekiwanej i wariancji.
ODPOWIEDZ