\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} Cxy+x;\ \mbox{dla}\ 0 \le x \le 2; 0 \le y \le 1 \\ 0\ \mbox{dla pozostalych }\ (x,y) \end{cases}}\)
Wyznacz stałą \(\displaystyle{ C}\) tak, aby funckja była gęstością zmiennej losowej \(\displaystyle{ (X,Y)}\)-- 17 cze 2017, o 17:02 --wyszło mi, że C=-1 czy to poprawne rozwiązanie?
Funkcja gęstości zmiennej losowej z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 mar 2015, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Funkcja gęstości zmiennej losowej z parametrem
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, o 16:54 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zmiana nazwy tematu.
Powód: Poprawa wiadomości. Zmiana nazwy tematu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Funkcja gęstości zmiennej losowej z parametrem
Gęstość powinna być nieujemna i całkować się do jedynki. Wystarczy więc policzyć taką całkę:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{2}( Cxy+x)\,\dd x\,\dd y}\)
i przyrównać to do \(\displaystyle{ 1}\).
Wolfram|alpha podaje, że wychodzi taka stała \(\displaystyle{ C}\), jak napisałeś, więc chyba dobrze.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{2}( Cxy+x)\,\dd x\,\dd y}\)
i przyrównać to do \(\displaystyle{ 1}\).
Wolfram|alpha podaje, że wychodzi taka stała \(\displaystyle{ C}\), jak napisałeś, więc chyba dobrze.