Zestaw 5 zadań - metody probabilistyczne i statystyka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
domixerka1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 cze 2017, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy

Zestaw 5 zadań - metody probabilistyczne i statystyka

Post autor: domixerka1996 »

Zad. 1
Obliczyć prawdopodobieństwo, że w paczce igieł dziewiarskich zawierającej 1000 sztuk znajdują się co najmniej dwie wybrakowane, jeżeli przeciętny procent braków wynosi 0,4%.

Zad.2
Trzy fabryki produkują seryjnie ten sam towar. Pierwsza zaopatruje rynek w 35%, druga w 25%, trzecia w 40%. Średni procent braków w produkcji pierwszej fabryki wynosi 2%, drugiej 4%, a trzeciej 3%. Kupiono na rynku sztukę towaru, która okazała się brakiem. Z której fabryki jest najbardziej prawdopodobny zakup braku ? Podać odpowiednie prawdopodobieństwo.

Zad.3
Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości prawdopodobieństwa określonej wzorem:
f(x)=\(\displaystyle{ \begin {cases} 0 ,-\infty <x< \pi \\ csin⁡x ,0 \le x \le \pi \\ 0 ,\pi<x<\infty \end {cases}}\)

Wyznaczyć stałą c. Znaleźć dystrybuantę tej zmiennej losowej, obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ (\frac{\pi}{6} <X<\frac{\pi}{4} )}\), wartość oczekiwana dla X, wariacja dla X.

Zad.4
Zmienna losowa X ma rozkład N(4,2), obliczyć Prawdopodobieństwo ( |X-2|<3)

Zad.5
Czas pracy wybranych 16 baterii mierzony w godzinach był następujący:

25,1 43,5 31,2 34,0 51,4 9,3 21,3 5,4 14,3 24,9
20,6 48,8 45,5 17,1 24,2 21,5

Znaleźć 95 procentowy przedział ufności dla wartości przeciętnej czasu pracy baterii.
ODPOWIEDZ