Witam,
mam problem z rozwiązaniem tego oto zadania:
"W dużym worku monet, 20% stanowią monety fałszywe. Wyciągamy 6 monet, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich nie więcej niż dwie będą fałszywe?
Nie wiem jak się za to zabrać, w sytuacji gdy są 2F i 4T sytuacja wygląda \(\displaystyle{ 0,8^{4}* 0,2^{2}=256/15625}\) a 1F i 5T=1024/15625 ale czy to coś daje, nie mam pojęcia. Sugerując się, że 20% to fałszywki więc wśród 6 1,2 czyli 1 powinny być fałszywe
Z góry dzięki za pomoc
Prawdopodobieństwo, fałszywe monety
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Prawdopodobieństwo, fałszywe monety
Schemat Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P=P(6dobrych)+P(5dobrych)+P(4dobre)= \\={6 \choose 6}(0,8)^6 (0,2)^0+{6 \choose 5}(0,8)^5 (0,2)^1+{6 \choose 4}(0,8)^4 (0,2)^2=...}\)
\(\displaystyle{ P=P(6dobrych)+P(5dobrych)+P(4dobre)= \\={6 \choose 6}(0,8)^6 (0,2)^0+{6 \choose 5}(0,8)^5 (0,2)^1+{6 \choose 4}(0,8)^4 (0,2)^2=...}\)