Napisać wzory funkcji gęstości dla zmiennych:
a.) X~ N (2;1)
b.) Y~ N (3;2)
c.) U~ N (0;1)
Ratujcie nie mam pojęcia o co chodzi ;/
Wzory funkcji gęstości
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Wzory funkcji gęstości
a) b) c)
Rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu, \sigma^2)}\) posiada gęstość:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sigma \sqrt{2 \pi}} e^{-\frac{(x-\mu)^2}{2\sigma^2}}}\)
Teraz tylko wystarczy podstawić swoje dane.
Rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu, \sigma^2)}\) posiada gęstość:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\sigma \sqrt{2 \pi}} e^{-\frac{(x-\mu)^2}{2\sigma^2}}}\)
Teraz tylko wystarczy podstawić swoje dane.