Prawdopodobieństwo, że dowolna osoba odpowie na przesłaną pocztą reklamę i zamówi książkę wynosi \(\displaystyle{ 0,2}\). Reklamę wysłano do \(\displaystyle{ 8}\) osób. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
a) dokładnie \(\displaystyle{ 2}\) osoby
b) więcej niż dwie osoby przyślą zamówienia.
Nie jestem pewien czy dobrze to robię, rozwiązałbym to rozkładem Poissona.
\(\displaystyle{ P(x=2)= \frac{1,6 ^{2} }{2 \cdot 1} \cdot e^{-1,6} = \frac{2,56}{2e ^{1,6} }}\)
Rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 cze 2017, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozkład Poissona
Ostatnio zmieniony 11 cze 2017, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Trochę szacunku dla Siméona Denisa Poissona. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Trochę szacunku dla Siméona Denisa Poissona. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Rozkład Poissona
Dlaczego chcesz to robić Poissonem ?
Każda osoba jest rozkładem dwupunktowym: albo odpowie albo nie (porażka - sukces).
Masz 8 osób i pytają o prawdopodobieństwo że dokładnie 2 osoby odpowiedzą (2 sukcesy w 8 próbach).
Jaki więc to rozkład ?
Każda osoba jest rozkładem dwupunktowym: albo odpowie albo nie (porażka - sukces).
Masz 8 osób i pytają o prawdopodobieństwo że dokładnie 2 osoby odpowiedzą (2 sukcesy w 8 próbach).
Jaki więc to rozkład ?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Rozkład Poissona
Chyba raczej twierdzeniemmyszka00 pisze:rozwiązałbym to rozkładem poissona.
Twierdzenia Poissona się używa, gdy \(\displaystyle{ n}\) (u ciebie równe osiem) jest duże. Bo twierdzenie to pozwala przybliżać wartość preństwa, a przybliżenie jest dobre, gdy \(\displaystyle{ n}\) jest duże. A twierdzenie Poissona przybliża jaki rozkładem Poissona jaki rozkład (to podpowiedź)?