Prawdopodobieństwo orła w rzucie monecie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MKultra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo orła w rzucie monecie

Post autor: MKultra »

Witam!

Mam problem. Dana jest zmienna losowa-numer rzutu monetą; wartości \(\displaystyle{ 1}\) dla orła \(\displaystyle{ 0}\) dla reszki; oraz gotowy wykres wartości od zmiennej losowej, chciałbym wiedzieć za pomocą wykresu jakie jest prawdopodobieństwo że prawdopodobieństwo rzutu monetą jest równe \(\displaystyle{ 0.5}\) (tzn. obie strony monety ważą tyle samo itd.) ?

Pozdrawiam.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Prawdopodobieństwo orła w rzucie monecie

Post autor: SlotaWoj »

Liczysz jedynki \(\displaystyle{ l_1}\) i zera \(\displaystyle{ l_0}\) na wykresie, i dla orła masz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p_o=\frac{l_1}{l_0+l_1}}\) .
MKultra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo orła w rzucie monecie

Post autor: MKultra »

SlotaWoj pisze:Liczysz jedynki \(\displaystyle{ l_1}\) i zera \(\displaystyle{ l_0}\) na wykresie, i dla orła masz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p_o=\frac{l_1}{l_0+l_1}}\) .
Nie do końca mi o to chodzi bo w końcu prawdopodobieństwo rzutu monetą jest stałe a wyrażenie \(\displaystyle{ p_o=\frac{l_1}{l_0+l_1}}\) przybiera różne wartości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Re: Prawdopodobieństwo orła w rzucie monecie

Post autor: yorgin »

Zadanie jest źle postawione. Szukane prawdopodobieństwo wynosi 0 niezależnie od ilości rzutów wykonanych w doświadczeniu.

To, co podał SlotaWoj, to najprostszy estymator. Nie jest to jednak dokładna wartość, a statystyka.
ODPOWIEDZ