Dowód - Kwantyle - Problem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mm_stud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dowód - Kwantyle - Problem

Post autor: mm_stud »

Dobry wieczór, mam problem z zadaniem o następującej treści:
Kwantylem rzędu p rozkładu zmiennej losowej X nazywamy taką liczbę \(\displaystyle{ x_{p}}\), dla której \(\displaystyle{ P(X \le x_{p}) \ge p}\) oraz \(\displaystyle{ P(X \ge x_{p}) \ge 1 - p}\), gdzie \(\displaystyle{ & 0 < p < 1&}\). W szczególności kwantyl rzędu 0.5 nazywamy medianą zmiennej losowej X. Pokazać, że jeżeli zmienna losowa X ma rozkład ciągły określony dystrybuantą F to kwantyl \(\displaystyle{ x_{p}}\) rzędu p jest jednoznacznym rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ F(x_{p}) = p}\).

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo oprócz zapisania warunków wymienionych w zadaniu dalej nie potrafię ruszyć naprzód.
Pozdrawiam
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Dowód - Kwantyle - Problem

Post autor: janusz47 »

Para nierówności w definicji kwantyla rzędu \(\displaystyle{ p}\) jest równoważna nierówności podwójnej:

\(\displaystyle{ p - P(X=x_{p}) \leq F(x_{p}) \leq p,}\)

Jeżeli \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną absolutnie ciągłą, to \(\displaystyle{ P(x = x_{p}) =0}\) i wówczas

\(\displaystyle{ (p \leq F(x_{p}) \leq p) \rightarrow ( F(x_{p}) = p).}\)

albo

z pierwszej nierówności definicji kwantyla rzędu \(\displaystyle{ p}\):

\(\displaystyle{ F(x_{p})\geq p}\) (1)

Z drugiej nierówności definicji kwantyla rzędu \(\displaystyle{ p}\):

\(\displaystyle{ ( P(X \geq x_{p})= 1 - F(x_{p}) \geq 1 -p) \rightarrow ( F(x_{p}) \leq p}\) (2)

Z (1) i (2)

\(\displaystyle{ F(x_{p}) = p.}\)
mm_stud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Dowód - Kwantyle - Problem

Post autor: mm_stud »

Dziękuję serdecznie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ