Najbardziej prawdopodobna liczba dobrych żarówek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
NewMe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2017, o 01:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Najbardziej prawdopodobna liczba dobrych żarówek

Post autor: NewMe »

Mam takie dwa zadanka, mógłby ktoś podać mi solucje, jakieś przydatne wzory czy cokolwiek?

1)Najbardziej prawdopodobna liczba dobrych żarówek wśród 49 wylosowanych wynosi 45. Znaleźć
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrana żarówka jest dobra.

2)Dany jest kwadrat o boku 1. Spośród wierzchołków i środków boków tego kwadratu wybrano
losowo trzy różne punkty. Oblicz wartość oczekiwaną pola trójkąta o wierzchołakach w wylosownych
punktach.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Najbardziej prawdopodobna liczba dobrych żarówek

Post autor: kerajs »

1)

\(\displaystyle{ \left[ {49 \choose 45}p^{45}(1-p)^4 \right]'_p=0\\
\\
...\\
p= \frac{45}{49}}\)

Aczkolwiek istnieje także taka interpretacja treści zadania, że: \(\displaystyle{ p \in \left( \frac{45}{50}, \frac{46}{50} \right)}\) .

2)
\(\displaystyle{ E(X)=0 \cdot \frac{2}{10} + \frac{1}{2} \cdot \frac{4}{10}+ \frac{1}{4} \cdot \frac{4}{10}=...}\)
ODPOWIEDZ