Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pati94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2017, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych...

Post autor: pati94 »

Odsetek roślin pewnego gatunku na łące wynosi 40%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych 7 roślin będą dwie tego gatunku?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P= {7 \choose 2} \left( \frac{4}{10} \right)^2\left( \frac{6}{10} \right)^5}\)
ODPOWIEDZ