Wykazać, że gdy
\(\displaystyle{ P(B)>0}\) i \(\displaystyle{ A \subset B}\),
wtedy
\(\displaystyle{ P(A|B)=P(A)|P(B)}\)
Wykazać prawidzwość założeń
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2017, o 18:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wykazać prawidzwość założeń
Co to niby oznacza \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A)|\mathbf{P}(B)}\)
Może miało być tak (szukam sensu w bezsensie):
Wykazać, że gdy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)>0}\) i \(\displaystyle{ A \subset B,}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A|B)= \frac{\mathbf{P}(A)}{\mathbf{P}(B)}}\)
By to wykazać, wystarczy rozpisać z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A|B)}\), po czym zauważyć, że skoro \(\displaystyle{ A\subset B}\), to \(\displaystyle{ A \cap B=A}\).
Może miało być tak (szukam sensu w bezsensie):
Wykazać, że gdy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)>0}\) i \(\displaystyle{ A \subset B,}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A|B)= \frac{\mathbf{P}(A)}{\mathbf{P}(B)}}\)
By to wykazać, wystarczy rozpisać z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A|B)}\), po czym zauważyć, że skoro \(\displaystyle{ A\subset B}\), to \(\displaystyle{ A \cap B=A}\).