Prawdopodobieństwo Zadania z treścią

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ddosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2017, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POM

Prawdopodobieństwo Zadania z treścią

Post autor: Ddosia »

Dzień dobry,
nie potrafię pojąć Rachunku prawdopodobieństwa. Prosta działania potrafię jeszcze rozwiązać ale zadanie z treścią już mi nie wychodzą. Pomoże ktoś rozwiązać/sprawdzić i wytłumaczyć, nie wiem czy zapis dobry


1. W szpitalu wojewódzkim jest 78 lekarzy, w tym 64 ma ubezpieczenie od błędów lekarskich, 36
jest chirurgami a 34 jest chirurgami ubezpieczonymi od błędów lekarskich. Wybrano losowo jednego lekarza do reprezentowania szpitala na Kongresie Medycznym. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany lekarze nie jest chirurgiem i nie ma ubezpieczenia od błędów lekarskich?

\(\displaystyle{ C}\) - nie jest chirurgiem i nie ma ubezpieczenia

\(\displaystyle{ S=78}\)

\(\displaystyle{ |A|=64}\)

\(\displaystyle{ |B|=36}\)

\(\displaystyle{ P(A\cap B)=34}\)

\(\displaystyle{ \Biggl(P(S)-P(A)\Biggr)+\Biggl( P(B)-P(A \cap B)\Biggr)=12}\)

\(\displaystyle{ P(C)= \frac{12}{78}}\)

2.Przeprowadzono badania, z których wynika, że prawdopodobieństwo posiadania komputera stacjonarnego, komputera przenośnego (laptopa) lub obu rodzajów komputerów przez losowo wybraną rodzinę w Gdańsku wynosi odpowiednio 0,86, 0,35 i 0,29. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana rodzina posiada komputer (stacjonarny lub przenośny)?

\(\displaystyle{ x-\hbox{pc } 0,86}\)

\(\displaystyle{ y-\hbox{laptop } 0,35}\)

\(\displaystyle{ z-\hbox{oba }0,29}\)

\(\displaystyle{ x+0,29=0,86}\)

\(\displaystyle{ x=0,57}\)

\(\displaystyle{ y+0.29-0.35}\)

\(\displaystyle{ y=0,06}\)

\(\displaystyle{ 0,57 + 0,06 =0,63}\)

\(\displaystyle{ 0,86 +0,35 = 1,21}\)

\(\displaystyle{ 1,21-0,29 = 0,92}\)

odp: \(\displaystyle{ \frac{63}{92}}\)


Z góry dziękuje za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Prawdopodobieństwo Zadania z treścią

Post autor: piasek101 »

1) Wynik wyszedł mi taki sam.

Co do zapisów - czwarta i piąta linijka nie są dobre. Nie możesz używać (P), z tych nawiasów nie wynika 12 (przynajmniej ja tego nie widzę).
Napisz coś w stylu ,,nieubezpieczonych lekarzy jest 14 w tym dwóch chirurgów - zatem nieubezpieczonych i nie będących chirurgami jest 12".
ODPOWIEDZ