Loteria oraz fabryka i awarie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
see-you
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Loteria oraz fabryka i awarie

Post autor: see-you »

1.
w loterii jest 100 losow, w tym 20 wygrywajacych. 3 kolegow kupilo kolejno po 1 losie . ktory z nich ma najwieksza szanse na wylosowanie losu wygrywajacego?

2.
w fabryce zainstalowano 3 urzadzenia niezalezne wykrywajace awarie. Prawdopodobienstwo wykrycia awarii przez U1=0,7 U2=0,8 U3=0,9. oblicz prawdopodobienstwo wykrycia awarii przez :
a/ dokladnie 2 urzadzenia
b/ conajmniej 1 urzadzenie
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, o 20:38 przez see-you, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Loteria oraz fabryka i awarie

Post autor: Emiel Regis »

2.
A - dokładnie dwa urządzenia wykryją awarie
B - co najmniej jedno wykryje
\(\displaystyle{ P(A)=0,7 0,8 0,1 + 0,7 0,2 0,9 + 0,3 0,8 0,9}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')=1-0,3 0,2 0,1}\)
ODPOWIEDZ