Przestrzenie probabilistyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
viola14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 16 paź 2015, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Przestrzenie probabilistyczne

Post autor: viola14 »

Mam takie pytanie, jakie są różnice, podobieństwa, jak w ogóle porównać przestrzeń probabilistyczną \(\displaystyle{ (\Omega, p)}\) z przestrzenią \(\displaystyle{ (\Omega, Z,p)}\)?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Przestrzenie probabilistyczne

Post autor: leg14 »

A konkretniej? Czym jest Z u Ciebie? Przestrzen probabilistyczna to 3 rzeczy - zbior, sigma cialo , miara probabilistyczna.
viola14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 16 paź 2015, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Re: Przestrzenie probabilistyczne

Post autor: viola14 »

W pierwszym przypadku mamy zbiór omega i funkcję będącą rozkładem taką, że \(\displaystyle{ \sum_{\omega \in \Omega} p(\omega) = 1}\), a w drugim zbiór omega, Z to sigma ciało i funkcja oznaczająca prawdopodobieństwo.
Jest jedynie napisane, że pierwsza jest ziarnista, a druga aksjomatyczna, ale nic mi to nie mówi i nie potrafię ich porównać.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Przestrzenie probabilistyczne

Post autor: leg14 »

Bez wiekszej ilosci informacji raczej trudno je proownac. Przeciez rownei dobrze moze sie okazac, ze \(\displaystyle{ Z = 2^{\Omega}}\) i \(\displaystyle{ p =p}\)
ODPOWIEDZ