Szachownica i kolorowanie połowy pól

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: Niezmiennik »

Na czarno pomalowane połowę pól pewnej szachownicy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że szachownica będzie standardową szachownicą do gry? Z czego korzystać? Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \Omega= {32 \choose 16}\\
A=2}\)
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: Niezmiennik »

No właśnie nie, wg pewnych odpowiedzi wynik to nie mniej niż 1/2000
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: a4karo »

Jak nie, to uzasadnij te "niektóre odpowiedzi".
Inna sprawa: dlaczego \(\displaystyle{ \binom{32}{16}}\) a nie \(\displaystyle{ \binom{64}{32}}\) ?

Niestety, z zadania nie wynika, czy szachownica już była pomalowana, czy nie. Bo jak była pomalowana, to liczyc trzeba inaczej.
Niezmiennik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2017, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: Niezmiennik »

Napiszesz jak trzeba liczyć, gdy "już była pomalowana"
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ |\Omega|=\binom{64}{32},\ |A|=1}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Szachownica i kolorowanie połowy pól

Post autor: kerajs »

Sorry, nie mam pojęcia dlaczego tak napisałem, pewnie z pośpiechu. (Nieźle ubawiła mnie ta pomyłka).
Oczywiście zamiast \(\displaystyle{ {32 \choose 16}}\) miało być \(\displaystyle{ {64 \choose 32}}\)

Ponieważ pomalowaną szachownicę można obrócić o 90 stopni otrzymując prawidłową szachownicę to uznałem że są 2 zdarzenia sprzyjające.
ODPOWIEDZ