dwuwymiarowe zmienne losowe - rozkład brzegowy i łączny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrek132
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2017, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet

dwuwymiarowe zmienne losowe - rozkład brzegowy i łączny

Post autor: piotrek132 »

Zmienna losowa X przyjmuje wartości x1=5 i x2=10, natomiast zmienna losowa y odpowiednio y1=0 oraz y1=1. Dane są
- rozkłady warunkowe zmiennej Y pod warunkiem, że X=5: P(Y=0 | X=5) = 0.6 oraz P(Y=1 | X=5)=0.4
- rozkład brzegowy zmiennej X: P(X=5) = 0.8 oraz P(X=10) = 0.2

Wiedząc, że zmienne X i Y są niezależne proszę określić rozkład brzegowy zmiennej y oraz łączny rozkład zmiennej (X,Y)

Z wzoru na rozkład warunkowy umiem policzyć wartości 0.48 i 0.32 zaprezentowane poniżej.
Jak policzyć pozostałe wartości. Proszę o pomoc

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|}\hline
X \setminus Y & 0 & 1 &suma p \\\hline
5 & 0.48&0.32 & 0.8 \\\hline
10 & & & 0.2\\\hline
suma p & & &-\\\hline
\end{tabular}}\)
ODPOWIEDZ