Podaj rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
Podaj rozkład zmiennej losowej
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Poissona z wartością średnią \(\displaystyle{ a=5}\). Podać rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ U=2X}\).
Ostatnio zmieniony 10 maja 2017, o 15:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Podaj rozkład zmiennej losowej
Zatem parametr \(\displaystyle{ \lambda}\) w rozkładzie zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) wynosi \(\displaystyle{ 5}\). Zauważ, że \(\displaystyle{ e^{-5} \frac{5^k}{k!}=\mathbf{P}(X=k)=\mathbf{P}(2X=2k)=\mathbf{P}(U=2k), k=0,1,2\dots}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Podaj rozkład zmiennej losowej
Oczywiście, że nie jest taki sam. Zmienna losowa \(\displaystyle{ U=2X}\) jest skupiona na zbiorze \(\displaystyle{ 2\NN=\left\{ 2\cdot n: n \in \NN\right\}}\) (czyli liczb parzystych), co wynika bezpośrednio z moich przekształceń.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
Podaj rozkład zmiennej losowej
1. Czyli jak miałabym zapisać odpowiedź? \(\displaystyle{ e^{-5}\frac{5^{2k}}{(2k)!}?}\)
2. A gdyby \(\displaystyle{ U=ln X}\)?
2. A gdyby \(\displaystyle{ U=ln X}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Podaj rozkład zmiennej losowej
To nie jest wyczerpująca odpowiedź, poza tym nie jest poprawnie. Ja bym napisał jak wyżej:
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(U=2k)=e^{-5} \frac{5^k}{k!}, k \in \NN}\)
Np. zmienna losowa \(\displaystyle{ U}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ 2}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 5e^{-5}=e^{-5}\frac{5^1}{1!}}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{25}{2}e^{-5},}\)
Co do \(\displaystyle{ \ln X}\) (jeśli \(\displaystyle{ X}\) dalej ma rozkład Poissona), to nie jest ona dobrze określona z uwagi na to, że z dodatnim prawdopodobieństwem może być \(\displaystyle{ X=0}\).
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(U=2k)=e^{-5} \frac{5^k}{k!}, k \in \NN}\)
Np. zmienna losowa \(\displaystyle{ U}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ 2}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 5e^{-5}=e^{-5}\frac{5^1}{1!}}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{25}{2}e^{-5},}\)
Co do \(\displaystyle{ \ln X}\) (jeśli \(\displaystyle{ X}\) dalej ma rozkład Poissona), to nie jest ona dobrze określona z uwagi na to, że z dodatnim prawdopodobieństwem może być \(\displaystyle{ X=0}\).