Jaka jest szansa na wylosowanie konkr. kulki jako ostatniej
Jaka jest szansa na wylosowanie konkr. kulki jako ostatniej
Jest 10 kulek o nazwie: A B C D E F G H I J. Szansa na wylosowanie każdej kulki jest jednakowa. Po wylosowaniu jednej np. kulki A nie można wylosować jej ponownie czyli pozostaje w zbiorze 9. Jaka jest szansa, ze kulka o literze F będzie wylosowana jako ostatnia, 10 kulka?
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Jaka jest szansa na wylosowanie konkr. kulki jako ostatn
Wszystkich możliwych kolejności losowania kul jest \(\displaystyle{ 10!}\), jeśli F ma być ostatnia, to pierwsze 9 kul można wylosować na dowolny z \(\displaystyle{ 9!}\) sposobów
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{9!}{10!} = \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{9!}{10!} = \frac{1}{10}}\)
Re: Jaka jest szansa na wylosowanie konkr. kulki jako ostatn
Gouranga pisze:Wszystkich możliwych kolejności losowania kul jest \(\displaystyle{ 10!}\), jeśli F ma być ostatnia, to pierwsze 9 kul można wylosować na dowolny z \(\displaystyle{ 9!}\) sposobów
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{9!}{10!} = \frac{1}{10}}\)
10% jest na wylosowanie kuli F jako ostatniej przy liczbie 10 kul w zbiorze. Przy 9 kulach jest to około 11%, przy 8 12,5%. Czy łączna szansa na to, że kula F po 9 losowaniach nadal nie zostanie wylosowana to nadal 10%? Nie wiem czy opisuje sytuacje wystarczająco dokładnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Jaka jest szansa na wylosowanie konkr. kulki jako ostatn
nie rozumiesz.
To co ty rozpatrujesz jako zmniejszający się zbiór jest ujęte już w kolejności wylosowania.
Losując kule jedna po drugiej musisz wylosować je w jednej z \(\displaystyle{ 10!}\) kolejności, tego dalej nie rozbijasz na nic więcej.
To co ty rozpatrujesz jako zmniejszający się zbiór jest ujęte już w kolejności wylosowania.
Losując kule jedna po drugiej musisz wylosować je w jednej z \(\displaystyle{ 10!}\) kolejności, tego dalej nie rozbijasz na nic więcej.