Zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Qwertyluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 19 razy

Zmienna losowa

Post autor: Qwertyluk »

Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

Niech \(\displaystyle{ Y=2X2-3X+1}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową o rozkładzie \(\displaystyle{ P(X=0)=\frac13 , P(X=1)=\frac16}\) oraz \(\displaystyle{ P(X=3)=\frac12}\). Znajdź rozkład \(\displaystyle{ Y}\).
Ostatnio zmieniony 8 maja 2017, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Zmienna losowa

Post autor: leg14 »

Jakie wartości przyjmuje ta zmienna?
Qwertyluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 1 lis 2016, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 19 razy

Zmienna losowa

Post autor: Qwertyluk »

Sam bym chciał wiedzieć. To jest cała treść zadania.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Zmienna losowa

Post autor: leg14 »

Trescia zadania jest znalezienie rozkladu - to troche wiecej. Rozumiem, ze mozna byc leniowym, badz nie lubic prawdopodobienstwa, ale do wzoru chyba umiesz podstawic i wyliczyc zbior wartosci?
ODPOWIEDZ