Rzut monetami
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Rzut monetami
Rzucamy nieskończenie wiele razy czterema monetami. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wynik
"trzy orły i jedna reszka" wypadnie wcześniej niż wynik "cztery orły". Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że wynik "cztery orły" wypadnie tylko raz, w drugim rzucie?
"trzy orły i jedna reszka" wypadnie wcześniej niż wynik "cztery orły". Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że wynik "cztery orły" wypadnie tylko raz, w drugim rzucie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Rzut monetami
Ups, źle przeczytałem drugie.
1) No wydaje mi się że mają taką samą szanse, skoro mają takie samo prawdopodobieństwo
2) każdy pojawi się nieskończenie wiele razy
1) No wydaje mi się że mają taką samą szanse, skoro mają takie samo prawdopodobieństwo
2) każdy pojawi się nieskończenie wiele razy
-
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Rzut monetami
Ja bym to widział tak..
\(\displaystyle{ A -}\) Zdarzenie w którym OOOR wypada wcześniej niż RRRR,
\(\displaystyle{ A_n -}\) w n-tym rzucie wypadło OOOR i wcześniej nie było RRRR.
Wtedy \(\displaystyle{ P(A) = \sum_{i=1}^{\infty} P(A_i)}\)
\(\displaystyle{ P(A_1)=P(OOOR)=(1/2)^4}\)
\(\displaystyle{ P(A_2)=(1-P(RRRR \cup OOOR))P(OOOR)}\)
\(\displaystyle{ P(A_n) = (1-P(RRRR \cup OOOR))^{n-1}P(OOOR)}\)
i teraz wystarczy policzyć tę sumę. Poprawcie mnie jeśli się mylę
\(\displaystyle{ A -}\) Zdarzenie w którym OOOR wypada wcześniej niż RRRR,
\(\displaystyle{ A_n -}\) w n-tym rzucie wypadło OOOR i wcześniej nie było RRRR.
Wtedy \(\displaystyle{ P(A) = \sum_{i=1}^{\infty} P(A_i)}\)
\(\displaystyle{ P(A_1)=P(OOOR)=(1/2)^4}\)
\(\displaystyle{ P(A_2)=(1-P(RRRR \cup OOOR))P(OOOR)}\)
\(\displaystyle{ P(A_n) = (1-P(RRRR \cup OOOR))^{n-1}P(OOOR)}\)
i teraz wystarczy policzyć tę sumę. Poprawcie mnie jeśli się mylę