1. Przyjmijmy, że mamy szachownicę o polach, których krawędź ma długość \(\displaystyle{ a}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że rzucona moneta o promieniu \(\displaystyle{ r\ (r<a)}\) przetnie co najwyżej jedną krawędź?
2. Pewne schronisko w górach ma tylko trzy pokoje: 4−osobowy, 3−osobowy i 2−osobowy. Nagle pojawia się w nim sześcioosobowa wycieczka i losowo zajmuje miejsca. Obliczyć prawdopodobieństwo, że jeden z pokoi pozostanie pusty.
Bardzo prosiłabym po prostu o rozwiązanie tych dwóch zadań, potrzebuję mieć je pilnie a na ich podstawie rozwiążę całą resztę.
Szachownica i schronisko w górach
Szachownica i schronisko w górach
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, o 15:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Szachownica i schronisko w górach
Rozpatrzmy jedno pole szachownicy i miejsce gdzie upada środek monety
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\fill[yellow](0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\fill[white](0,2)--(0,3)--(5,3)--(5,2)--(0,2);
\fill[white](2,0)--(3,0)--(3,5)--(2,5)--(2,0);
\fill[green](2,2)--(2,3)--(3,3)--(3,2)--(2,2);
\draw (0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\draw[blue][dashed] (2.1,1.7)circle(2);
\fill[blue] (2.1,1.7)circle(0.04);
\end{tikzpicture}}\)
Gdy środek monety jest w obszarze zielonym to krawędź monety nie przecina żadnego brzegu pola szachownicy, w żółtym - przecina dwa brzegi, a w białym przecina tylko jeden.
Szukane prawdopodobieństwo to stosunek pola białego do pola kwadratu.
\(\displaystyle{ P= \frac{4(a-2r)r}{a^2}}\)
2. Zakładam że wylosowanie pokojów 4,3,2 jest jednakowo prawdopodobne.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=3!=6\\
A'=\left\{ (2,3,4),(3,2,4)\right\}\\
P(A)=1-P(A')=1- \frac{2}{6}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\fill[yellow](0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\fill[white](0,2)--(0,3)--(5,3)--(5,2)--(0,2);
\fill[white](2,0)--(3,0)--(3,5)--(2,5)--(2,0);
\fill[green](2,2)--(2,3)--(3,3)--(3,2)--(2,2);
\draw (0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\draw[blue][dashed] (2.1,1.7)circle(2);
\fill[blue] (2.1,1.7)circle(0.04);
\end{tikzpicture}}\)
Gdy środek monety jest w obszarze zielonym to krawędź monety nie przecina żadnego brzegu pola szachownicy, w żółtym - przecina dwa brzegi, a w białym przecina tylko jeden.
Szukane prawdopodobieństwo to stosunek pola białego do pola kwadratu.
\(\displaystyle{ P= \frac{4(a-2r)r}{a^2}}\)
2. Zakładam że wylosowanie pokojów 4,3,2 jest jednakowo prawdopodobne.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=3!=6\\
A'=\left\{ (2,3,4),(3,2,4)\right\}\\
P(A)=1-P(A')=1- \frac{2}{6}= \frac{2}{3}}\)
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Szachownica i schronisko w górach
To byłaby prawda, gdyby było \(\displaystyle{ r<\frac12a}\) , ale jest \(\displaystyle{ r<a}\)kerajs pisze:Rozpatrzmy jedno pole szachownicy i miejsce gdzie upada środek monety
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\fill[yellow](0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\fill[white](0,2)--(0,3)--(5,3)--(5,2)--(0,2);
\fill[white](2,0)--(3,0)--(3,5)--(2,5)--(2,0);
\fill[green](2,2)--(2,3)--(3,3)--(3,2)--(2,2);
\draw (0,0)--(5,0)--(5,5)--(0,5)--(0,0);
\draw[blue][dashed] (2.1,1.7)circle(2);
\fill[blue] (2.1,1.7)circle(0.04);
\end{tikzpicture}}\)
Gdy środek monety jest w obszarze zielonym to krawędź monety nie przecina żadnego brzegu pola szachownicy, w żółtym - przecina dwa brzegi, a w białym przecina tylko jeden.
Szukane prawdopodobieństwo to stosunek pola białego do pola kwadratu.
\(\displaystyle{ P= \frac{4(a-2r)r}{a^2}}\)
Shera pisze:1. Przyjmijmy, że mamy szachownicę o polach, których krawędź ma długość \(\displaystyle{ a}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że rzucona moneta o promieniu \(\displaystyle{ r\ (r<a)}\) przetnie co najwyżej jedną krawędź?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Szachownica i schronisko w górach
Sądziłem, że zarówno wzór, jak i rysunek wystarczająco to wyjaśniają. Ale faktycznie, mogłem napisać dokładniej:
\(\displaystyle{ P=\begin{cases} 0 &\text{dla } \ \ \frac{a}{2} \le r < a\\ \frac{4(a-2r)r}{a^2} &\text{dla } \ \ r<\frac{a}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P=\begin{cases} 0 &\text{dla } \ \ \frac{a}{2} \le r < a\\ \frac{4(a-2r)r}{a^2} &\text{dla } \ \ r<\frac{a}{2} \end{cases}}\)