Witam.
Mam do rozwiązania takie zadanie:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{a}{x^4} &\mbox{dla }|x| \ge 1 \\ 0 &\mbox{dla }|x|<1 \end{cases}}\)
A) Wyznacz wartość \(\displaystyle{ a}\) tak, aby funkcja była gęstością prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
Tutaj sobie policzyłem całkę: \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{-1} \frac{a}{x^4}dx+\int_{-1 }^{1}0dx+\int_{1}^{1 \infty }\frac{a}{x^4}dx}\) i otrzymałem wynik \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\).
B) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\):
Tutaj policzyłem trzy całki:
Dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-1\rangle:}\)
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{x} \frac{3}{2t^4}dt= \frac{-1}{2x^3}}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in (- 1 ;1):}\)
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{-1} \frac{3}{2t^4}dt+\int_{-1 }^{x} 0dt= \frac{1}{2}}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in (1; \infty ):}\)
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{-1} \frac{3}{2t^4}dt+\int_{-1 }^{x} 0dt+\int_{1}^{ \infty} \frac{3}{2t^4}dt=1- \frac{1}{2x^3}}\)
C) Obliczyć wartość oczekiwaną:
Tutaj też całka:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{-1}x \cdot \frac{3}{2x^4}dx+\int_{-1 }^{x} x \cdot 0dx+\int_{1}^{ \infty} x \cdot \frac{3}{2x^4}dx=1- \frac{1}{2x^3}}\)
D) Obliczyć prawdopodobieństwo, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) przyjmie wartość większą od \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ P(X>2)=1-F(2)=1-1+\frac {1}{16}=\frac {1}{16}}\)
Proszę o sprawdzenie obliczeń i wyników.
Wyznaczenie dystrybuanty zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Wyznaczenie dystrybuanty zmiennej losowej
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, o 17:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Wyznaczenie dystrybuanty zmiennej losowej
A,B,D dobrze
C
\(\displaystyle{ EX=\int_{- \infty }^{-1}x \cdot \frac{3}{2x^4}dx+\int_{-1 }^{1} x \cdot 0dx+\int_{1}^{ \infty} x \cdot \frac{3}{2x^4}dx= - \frac{3}{4}+0+ \frac{3}{4}=0}\)
C
\(\displaystyle{ EX=\int_{- \infty }^{-1}x \cdot \frac{3}{2x^4}dx+\int_{-1 }^{1} x \cdot 0dx+\int_{1}^{ \infty} x \cdot \frac{3}{2x^4}dx= - \frac{3}{4}+0+ \frac{3}{4}=0}\)