Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Przy okrągłym stole posadzono losowo \(\displaystyle{ 4}\) osoby, wśród nich są osoby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) osoby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) siedzą obok siebie
b) osoby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) siedzą naprzeciwko siebie.
Proszę o wytłumaczenie bo kompletnie nie rozumień tych ustawień przy okrągłym stole.
a) osoby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) siedzą obok siebie
b) osoby \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) siedzą naprzeciwko siebie.
Proszę o wytłumaczenie bo kompletnie nie rozumień tych ustawień przy okrągłym stole.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 00:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
No to wybierzmy dowolne miejsce dla osoby \(\displaystyle{ A}\). Gdzie teraz może siedzieć \(\displaystyle{ B}\)? Po lewej lub prawej stronie \(\displaystyle{ A}\) lub na przeciwko niej. Każda z tych trzech sytuacji jest symetryczna, więc w a) będzie \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), a w b) bedzie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
A i B mogą się zmieniac czyli 2 sposoby i mnożymy przez sposoby ustawienia pozostałych 2 osób czyli razy 2 to daje 4
UStawienia wszystkich to 4 silnia. Wiec skąd \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)?
UStawienia wszystkich to 4 silnia. Wiec skąd \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)?
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Ustawienie wszystkich to nie 4 silnia, bo stół jest okrągły, np. permutacja \(\displaystyle{ ( a_1, a_2, a_3, a_4)}\) da to samo ustawienie przy stole co permutacja \(\displaystyle{ ( a_4, a_3, a_2, a_1 )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Dobra to skąd ten wynik?Larsonik pisze:Ustawienie wszystkich to nie 4 silnia, bo stół jest okrągły, np. permutacja \(\displaystyle{ ( a_1, a_2, a_3, a_4)}\) da to samo ustawienie przy stole co permutacja \(\displaystyle{ ( a_4, a_3, a_2, a_1 )}\)
- Larsonik
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 40 razy
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Mruczek Ci wszystko napisał. Pan \(\displaystyle{ B}\) może usiąść po lewej stronie, po prawej stronie albo na przeciwko pana \(\displaystyle{ A}\). W a) masz 2 zdarzenia sprzyjające a w b) jedno i tyle. Nie każde zadanie z prawdopodobieństwa należy rozwiązywać za pomocą znanych z podręczników permutacji czy wariacji, po co sobie utrudniać.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
A ustawienia pozostałych osób dlaczego nie są wliczane?Larsonik pisze:Mruczek Ci wszystko napisał. Pan \(\displaystyle{ B}\) może usiąść po lewej stronie, po prawej stronie albo na przeciwko pana \(\displaystyle{ A}\). W a) masz 2 zdarzenia sprzyjające a w b) jedno i tyle. Nie każde zadanie z prawdopodobieństwa należy rozwiązywać za pomocą znanych z podręczników permutacji czy wariacji, po co sobie utrudniać.
-- 15 kwi 2017, o 18:28 --
Kompletnie nie rozumie tych zadan z okrągłym stołem.
-- 15 kwi 2017, o 21:10 --
Przecież przy stole są 4 krzesła i jeszcze zostana 2 osoby do posadzenia.
-- 16 kwi 2017, o 11:41 --
Wytłumaczy ktos?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 00:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Nie zrozumiałeś, czym jest przestrzeń zdarzeń elementarnych. W rozwiązaniu Mruczka zdarzeniami elementarnymi nie są możliwe usadzenia czterech osób przy stole, tylko możliwe usadzenia osoby \(\displaystyle{ B}\) w stosunku do osoby \(\displaystyle{ A}\). A jest tak dlatego, bo jest to prostsza przestrzeń zdarzeń elementarnych, więc i rozwiązanie jest prostsze.damianb543 pisze:Przecież przy stole są 4 krzesła i jeszcze zostana 2 osoby do posadzenia.
Możesz oczywiście rozwiązywać to zadanie stosując inną przestrzeń zdarzeń elementarnych, której elementami są możliwe usadzenia czterech osób przy stole, ale wtedy musisz ją dobrze opisać.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
To jak to zrobić jak z mozliwosciami dla 4 osob?Jan Kraszewski pisze:Nie zrozumiałeś, czym jest przestrzeń zdarzeń elementarnych. W rozwiązaniu Mruczka zdarzeniami elementarnymi nie są możliwe usadzenia czterech osób przy stole, tylko możliwe usadzenia osoby \(\displaystyle{ B}\) w stosunku do osoby \(\displaystyle{ A}\). A jest tak dlatego, bo jest to prostsza przestrzeń zdarzeń elementarnych, więc i rozwiązanie jest prostsze.damianb543 pisze:Przecież przy stole są 4 krzesła i jeszcze zostana 2 osoby do posadzenia.
Możesz oczywiście rozwiązywać to zadanie stosując inną przestrzeń zdarzeń elementarnych, której elementami są możliwe usadzenia czterech osób przy stole, ale wtedy musisz ją dobrze opisać.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przy okrągłym stole posadzono losowo 4 osoby
Ponieważ stół jest okrągły, więc możemy gdziekolwiek posadzić osobę \(\displaystyle{ A}\), a potem opisywać zdarzenia elementarne jako trójki uporządkowane:
\(\displaystyle{ \left( \mbox{osoba na lewo od } A, \mbox{osoba naprzeciwko } A, \mbox{osoba na prawo od } A\right).}\)
Jak nietrudno zauważyć, \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=6}\) i musisz policzyć zdarzenia sprzyjające w każdej z dwóch badanych sytuacji.
JK
\(\displaystyle{ \left( \mbox{osoba na lewo od } A, \mbox{osoba naprzeciwko } A, \mbox{osoba na prawo od } A\right).}\)
Jak nietrudno zauważyć, \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=6}\) i musisz policzyć zdarzenia sprzyjające w każdej z dwóch badanych sytuacji.
JK