1. Na odcinku drogi o długości \(\displaystyle{ t}\) samochód przejeżdża przez trzy skrzyżowania z sygnalizacją świetlną niezsynchronizowaną. Zdarzenia polegające na niezatrzymaniu się na poszczególnych skrzyżowaniach są od siebie niezależne, a ich prawdopodobieństwa są odpowiednio równe: \(\displaystyle{ p_1=0,6; p_2=0,5; p_3=0,6}\).
Znaleźć prawdopodobieństwo przejechania bez zatrzymania przez wszystkie skrzyżowania.
2. Jest \(\displaystyle{ 50}\) pytań egzaminacyjnych. Na każdej wylosowanej przez zdającego kartce napisane są trzy pytania. Ile może być różnych kartek? Niech \(\displaystyle{ A _{k} , k=0,1,2,3}\) oznacza zdarzenie: zdający umie odpowiedzieć na \(\displaystyle{ k}\) pytań. Obliczyć \(\displaystyle{ P(A)}\), przy założeniu że zdający zna odpowiedź na \(\displaystyle{ 25}\) pytan. Obliczyć prawdopodobieństwo, że zdający odpowie na co najmniej jedno pytanie.
Zdarzenia niezależne
Zdarzenia niezależne
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2017, o 16:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2014, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Frombork
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Zdarzenia niezależne
Proszę odpowiedź, czy moje wyniki są poprawne.
1) \(\displaystyle{ 0,18}\)
2) \(\displaystyle{ P\left(A_{0} \right) = \frac{23}{196}}\)
Dodatkowo czy prawdopodobieństwa przy \(\displaystyle{ k = 0}\) jest takie same jak przy \(\displaystyle{ k = 3}\), i analogicznie dla \(\displaystyle{ k = 2}\) i \(\displaystyle{ k = 3}\)?
1) \(\displaystyle{ 0,18}\)
2) \(\displaystyle{ P\left(A_{0} \right) = \frac{23}{196}}\)
Dodatkowo czy prawdopodobieństwa przy \(\displaystyle{ k = 0}\) jest takie same jak przy \(\displaystyle{ k = 3}\), i analogicznie dla \(\displaystyle{ k = 2}\) i \(\displaystyle{ k = 3}\)?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, o 10:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Zdarzenia niezależne
2. Jeżeli pytania mogą powtarzać się między kartkami, a ich kolejność nie jest istotna, to kartek jest co najwyżej tyle, ile trzyelementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \{1, 2, \ldots, 50\}}\).
Zauważ, że
\(\displaystyle{ P(A_k) = \frac{{25 \choose 3-k}{25 \choose k}}{{50 \choose 3}}}\).
Ładnie widać tu symetrię.
Zauważ, że
\(\displaystyle{ P(A_k) = \frac{{25 \choose 3-k}{25 \choose k}}{{50 \choose 3}}}\).
Ładnie widać tu symetrię.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 kwie 2018, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
Re: Zdarzenia niezależne
Witam
Widze że jest rozwiązanie zadania 2, jednak mam otóż pewne pytanie czy jest możliwość rozwiązania tego zadania schematem Bernouliego ? Ponieważ z schematu bernouliego wynik wyszedł mi 7/8 i chciałem się dowiedzieć gdzie popełniam błąd ?
Widze że jest rozwiązanie zadania 2, jednak mam otóż pewne pytanie czy jest możliwość rozwiązania tego zadania schematem Bernouliego ? Ponieważ z schematu bernouliego wynik wyszedł mi 7/8 i chciałem się dowiedzieć gdzie popełniam błąd ?